Month: September 2015

“Ndryshimi fillon nga individi” është mesazhi i natës së dytë i Seanema Film Festival

“Ndryshimi fillon nga individi” është mesazhi i natës së dytë i Seanema Film Festival

 

Këtë të shtunë, datë 26 shtator 2015, u mbajt nata e dytë e festivalit “Seanema Film Festival”. Kjo natë shënoi hapjen zyrtare të festivalit,  duke qenë se me këtë rast filloi edhe shpalosja e maratonës së filmave dokumentar që adresojnë temën e festivalit ‘Të sfidosh mendjen e korruptuar’.

Mbrëmja filloi me paraqitjen e punimeve të nxënësve të shkollës fillore “Mark Nuculloviq”, Shtoj, mbi temën e korrupsionit. Gjatë hapjes thanë fjalën përshëndetëse zv.kryetarja e Komunës së Ulqinit, znj. Zenepa Lika, drejtoresha e Organizatës Turistike, znj. Zana Hollaj Sarvan dhe i ftuari special i festivalit, prof. Emin Halili, regjizori i parë nga trevat shqiptare në Mal të Zi. Hapjen e zyrtarizoi Drita Llolla, koordinatore e grupit organizator të këtij festivali, OJQ “iACT”.

Gjatë natës u shfaqën dy filma dokumentar, “Life is Sacred” dhe “The Agreement”, të cilët mbajtën kurreshtjen e publikut për orë të tëra. Momenti më i rëndësishëm i natës ishte prezantimi para publikut i të ftuares speciale të festivalit, njëkohësisht protagonistes së dokumentarit “Life is Sacred” dhe aktivistes së njohur së Partisë së Gjelbërt në Kolumbi, znj. Katherin Miranda. Përmes pyetjeve dhe përgjigjeve gjatë panelit, znj.Miranda tregoi historinë e aktivizmit të të rinjve në Kolumbi dhe se si ata janë frymëzuar nga filozofia e qeverisjes së ish-kryebashkiakut të Bogotas, matematicientit Antanas Mockus, të cilët vazhdojnë të jenë pjesë e ndryshimit drejt paqes. Pjesë e panelit ishte dhe aktivisti i shquar në Mal të Zi, z.Xhemal Peroviq, i cili foli për sfidat e aktivizmit në Mal të Zi.


Nata e dytë u përmbyll me një sukses të radhës dhe interesim në numër të publikut ulqinak, dhe jo vetëm, duke i lënë radhën natës së tretë të festivalit ku do të shfaqen filmat dokumentar “Greece: Days of Change” dhe “Falciani`s Tax Bomb”. Në naten e tretë do të ketë të ftuar të tjerë special, pjesë të panelit si znj. Elena Zervopoulou, etnopsikologe e cila ka punuar gjatë me familjet e emigrantëve dhe fëmijët në Madagascar si konsulente pranë UNESCO. Elena është regjizorja e filmit “Greece: Days of Change”. Panelisti i dyte i lajmëruar edhe më heret, është profesor i asociuar në Universitetin e Oklahomas, SHBA, z.Firat Demir aktualisht pjesë e programit Fullbright në Mal të Zi.

 

 

 

 

 

 

 

“Promjena počinje od pojedinca” je poruka druge noći festivala SEANEMA

“Promjena počinje od pojedinca” je poruka druge noći festivala SEANEMA

Ove subote, 26. septembra 2015, održana je druga noć Seanema Film Festivala. Ova noć je takođe obilježila svečano otvaranje festivala, jer je ovom prilikom počela maratona dokumentarnih filmova koji se bave temom festivala ‘iskušavanje korumpiranog uma’.

Veče je počelo sa izložbom radova učenika iz osnovne škole ‘Marko Nuculovic’ – Štoj,  koji su na umjetnički način pokazivali kako oni doživljavaju korupciju. Među specijalnim gostima bili su Gđa. Zenepa Lika, Potpredsednica Opštine Ulcinj, Zana Hollaj Sarvan, direktorkta Turističke Organizacije u Ulcinju i Emin Halili, prvi Ulcinjski reditelj. Svečano otvaranje festival je najavila Drita Llolla, koordinatorka NVO iAct (Ja djelujem), ujednom i organizatorka ovog festivala.


Kao što je bi najavljeno, u ovu noć su se publici predstavili dva dokumentara, “Life is Sacred ‘i’ The Agreement’,  koja su probudila radoznalost publike i koja su uspjela da privuku njihovu pažnju satima. Dagađaj večeri je bilo prisustvo gospođe Ketrin Miranda protagonistkinje dokumentarnog filma “Life is Sacred”, kao i  atkivistkinja Zelene Stranke u Kolombiji. Kroz odgovore na postavljena pitanja, Miranda je obrazložila istoriju omladinskog aktivizma, inspirisanog filozofijom bivšeg gradonačelnika Bogote, matematičara Antanas Mokusa koji i dan danas se bori za mir u Bogoti i Kolumbiji. Dio panela bio je i gospodin Xhemal Peroviq, poznati aktivista u našoj zemlji, koji je govorio o ulozi aktivizma kod nas.


Druga noć  se uspješno završila u prisustvu velikog broja Ulcinjske publike,  kako bih ostavila mjesto trećoj noći festivala kada će se prikazivati ‘Greece: Days of Change’ I ‘Falciani’s Tax Bomb’, dva jako zanimljiva dokumentarca koji su se pokazivali u svjestkim festivalima.  Specijalni gosti večeri će biti: Elena Zervopoulo, etnopsiholog i  autorkinja dokumentarca kao i Firat Demir, istaknuti ekonomista i profesor u Univerzitetu Oklahome, SAD, ujedno Fulbright stipendista u  Crnoj Gori.

 

Uspješan početak prve edicije festivala SEANEMA

Uspješan početak prve edicije festivala SEANEMA

Pred oko 300 učesnika sinoć je u Ulcinju počeo internacionalni filmski festival “Seanema Film Festival”.

Prvu ediciju otvorio je film “Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa” režisera Nikole Vukčevića, koji je, inače, bio nominovan u kategoriji najboljih stranih ostvarenja na Academy Award 2015.

Ova manifestacija, koju organizuje nevladina organizacija iAct ili “Ja djelujem”, vratila je filmsku umjetnost u Ulcinju nakon gotovo 20 godina.

Ono što se sinoć moglo primjetiti jeste veliko prisustvo mladih ljudi, što potvrđuje potrebu za jednu ovakvu aktivnost u Ulcinju.

“Seanema film festival” se održava pod sloganom “Iskušavanje korumpiranog uma”, a na njemu će biti prikazani najnoviji dokumentarni filmovi, dobitnici prestižnih nagrada na poznatim svjetskim festivalima.

Druge večeri festivala biće prikazani filmovi “Life is Sacred” i “The Agreement”.

Edicioni i parë i festivalit SEANEMA

Edicioni i parë i festivalit SEANEMA

Ulqin, 22 shtator 2015 – Nga data 25 deri më 28 shtator, do të zhvillohet edicioni i parë i festivalit të filmit „SEANEMA Film Festival“, në Plazhin e Otrantit në Ulqin, organizuar nga OJQ “iACT”.

Edicioni i parë  vjen me sloganin “Sfido mendjen e korruptuar” (Challenging the corrupted mind) dhe tematizon cështje sociale, sundimin e ligjit, luftën kundër korrupsionit dhe bashkëpunimin në rajon.

“iACT” zgjedh që nëpërmjet kinematografisë të kontirbuojë për ndërgjegjësimin e komunitetit në lidhje me të drejtat dhe detyrimet themelore qytetare, si edhe nëpërmjet shpirtit krijues të luftojë ndërgjegjen e korruptuar.

Në kuadër të programit kater ditor do të shfaqen filma dokumentarë, premiera botërore që janë shfaqur më heret këtë vit në DocsBarcelona, CPH:DOX Copenhagen, Zurich Film Festival, Milano Film Festival.

Koordinatorja e “iACT”, Drita Llolla thekson se përzgjedhja e temës që do të trajtohet gjatë festivalit nuk ndodhi rastësisht. “Kur shoqëria nuk arrin ta dallojë korrupsionin dhe e konsideron mjet të mirëqënë për të arritur cfarëdo lloj qellimi, mund të themi që korrupsioni i ka mbërthyer rrezikshëm mendjet tona. Kemi zgjedhur që nëpërmjet filmit dokumentar të pasqyrojmë histori reale dhe njëkohësisht frymëzuese të luftës kundër korrupsionit, si shembulli i ish kryebashkiakut të Bogotas në filmin “Life is Sacred”.
Antanas Mockus frymëzoi “një ushtri” të rinjsh që shpresonin për ndryshim, dhe me anë të pantomimeve, lapsave, kërcimit dhe kostumeve të superheronjëve luftoi korrupsionin dhe dhunën në Bogota duke e ulur nivelin e krimit me 70%. Shpjegimi i tij ishte i thjeshtë, Kolumbianet kishin më frikë të dukurit qesharak, sesa ndëshkimin.

Festivali do të ketë të ftuar që do jenë pjesë e panelit të hapur me publikun dhe do të diskutojnë në lidhje me cështjet që trajtohen në dokumentarët e paraqitur. Katherin Miranda, një nga protagonistet kryesore te filmit “Life is Sacred” do të jetë e ftuara e festivalit.
Elena Zervopoulou,  regjisore e filmit „Greece Days of Change“ është një tjetër e ftuar dhe paneliste e festivalit.
Festivali përfundon më datë 28 shtator, me shfaqjen e filmit “A Whisper to a Roar”  film i autorit amerikan, fitues i cmimeve të ndryshme, Ben Mozis.

Gjatë festivalit do të shfaqen edhe dokumentarët:  Falciani’s Tax Bomb dhe The Agreement.

Ndërsa në natën e parë të festivalit do të shfaqet filmi i regjizorit malazez Nikola Vukcevic „Dječaci iz ulice Marxa i Engelsa“.

Seanema Film Festival është mbështetur nga Ambasada Amerikane, Komuna dhe Organizata Turistike në Ulqin, Cungu&Co., diaspora. Sponsor mediatik janë Vijesti dhe TV Teuta.

                                                             Kinemaja rikthehet në qytetin tonë!           

Prvo izdanje festivala SEANEMA

Prvo izdanje festivala SEANEMA

„Seanema Film Festival“ će se održati od 25. do 28. septembra u Ulcinju, na plaži hotela Otrant, u organizaciji NVO-a ”iAct”.

Prvo izdanje festivala, pod sloganom “Izazov korumpiranom umu” (Challenging the corrupted mind),  tematizuje socijalna pitanja, vladavinu prava, borbu protiv korupcije i regionalnu saradnju.

“iACT”  koristi filmsku umjetnost kako bi doprinio podizanju svijesti zajednice o osnovnim građanskim pravima i dužnostima, i kreativnim duhom osnažio  borbu protiv korumpirane svijesti.

U sklopu programa, biće prikazani dokumentarni filmovi koji su premijerno prikazani na međunarodnim festivalima kao što su DocsBarcelona 2015, CPH:Dox Copenhagen 2015, Zurich Film Festival 2015, Milano Film Festival.

Koordinatorka “iACT”, Drita Llolla, ističe da izbor teme festivala nije slučajnost. “Kada društvo nije u stanju da prepozna korupciju smatrajući je podesnim sredstvom za postizanje cilja, onda možemo reći da se korupcija opasno ukorijenila u našoj svijesti.  Mi smo izabrali da putem dokumentarnog filma i jednog domaćeg igranog filma upoznamo javnost sa realnim pričama, koje istovremeno mogu poslužiti kao nadahnuće za borbu protiv korupcije, kao što je to primjer sa bivšim gradnonačelnikom Bogote u filmu “Life is Sacred”.

Antanas Mockus je inspirisao cijelu jednu “vojsku mladih ljudi”  koji su se nadali promjenama, i posredstvom pantomime, olovaka, plesa i kostima superheroja borio se protiv korupcije i nasilja u Bogoti, smanjivši nivo kriminala za 70%.  Njegovo objašenjenje je bilo jednostavno:  “Kolumbijci se više plaše podsmijeha nego kazne.” Filmski program će biti obogaćen panelistima koji će dati svoja viđenja tema koje filmovi obrađuju.  Katherine Miranda koja je jedna od najbitnijih protagonista filma „Life is Sacred“ biće gošća festivala. Takođe,  Elena Zervopoulou, rediteljka filma „Greece Days of Change“.

Festival se završava 28. septembra  projekcijom filma “A Whisper to a Roar” američkog autora Bena Mozisa.Takođe, biće prikazani  Falciani’s Tax Bomb i The Agreement.

Festival otvara ostvarenje domaćeg režisera Nikole Vukčevića Dječaci iz ulice Marxa i Engelsa.

Seanema Film Festival je podržala  Američka ambasada, Opština i turistička organizacija Ulcinj, Cungu & Co, dijaspora. Medijski sponzori su Vijesti i TV Teuta.

 

                                                               Bioskop ponovo radi u našem gradu!