Prvo izdanje festivala SEANEMA

Prvo izdanje festivala SEANEMA

„Seanema Film Festival“ će se održati od 25. do 28. septembra u Ulcinju, na plaži hotela Otrant, u organizaciji NVO-a ”iAct”.

Prvo izdanje festivala, pod sloganom “Izazov korumpiranom umu” (Challenging the corrupted mind),  tematizuje socijalna pitanja, vladavinu prava, borbu protiv korupcije i regionalnu saradnju.

“iACT”  koristi filmsku umjetnost kako bi doprinio podizanju svijesti zajednice o osnovnim građanskim pravima i dužnostima, i kreativnim duhom osnažio  borbu protiv korumpirane svijesti.

U sklopu programa, biće prikazani dokumentarni filmovi koji su premijerno prikazani na međunarodnim festivalima kao što su DocsBarcelona 2015, CPH:Dox Copenhagen 2015, Zurich Film Festival 2015, Milano Film Festival.

Koordinatorka “iACT”, Drita Llolla, ističe da izbor teme festivala nije slučajnost. “Kada društvo nije u stanju da prepozna korupciju smatrajući je podesnim sredstvom za postizanje cilja, onda možemo reći da se korupcija opasno ukorijenila u našoj svijesti.  Mi smo izabrali da putem dokumentarnog filma i jednog domaćeg igranog filma upoznamo javnost sa realnim pričama, koje istovremeno mogu poslužiti kao nadahnuće za borbu protiv korupcije, kao što je to primjer sa bivšim gradnonačelnikom Bogote u filmu “Life is Sacred”.

Antanas Mockus je inspirisao cijelu jednu “vojsku mladih ljudi”  koji su se nadali promjenama, i posredstvom pantomime, olovaka, plesa i kostima superheroja borio se protiv korupcije i nasilja u Bogoti, smanjivši nivo kriminala za 70%.  Njegovo objašenjenje je bilo jednostavno:  “Kolumbijci se više plaše podsmijeha nego kazne.” Filmski program će biti obogaćen panelistima koji će dati svoja viđenja tema koje filmovi obrađuju.  Katherine Miranda koja je jedna od najbitnijih protagonista filma „Life is Sacred“ biće gošća festivala. Takođe,  Elena Zervopoulou, rediteljka filma „Greece Days of Change“.

Festival se završava 28. septembra  projekcijom filma “A Whisper to a Roar” američkog autora Bena Mozisa.Takođe, biće prikazani  Falciani’s Tax Bomb i The Agreement.

Festival otvara ostvarenje domaćeg režisera Nikole Vukčevića Dječaci iz ulice Marxa i Engelsa.

Seanema Film Festival je podržala  Američka ambasada, Opština i turistička organizacija Ulcinj, Cungu & Co, dijaspora. Medijski sponzori su Vijesti i TV Teuta.

 

                                                               Bioskop ponovo radi u našem gradu!         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *